Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Zamykane smietniki
Author Message
Syn Mariana
Ma stragan na targu

Posted:    Zamykane śmietniki [ !!! ]

Na Wyszyńskiego a zapewne też na pozostałych osiedlach, zaczyna się akcja grodzenia i zamykania śmietników. Na pierwszy rzut pójdą wiaty śmietnikowe w pobliżu parkingu przy marketach, tam jest podrzucane najwięcej obcych śmieci. Więcej szczegółów zapewne dostarczą nasze media :)

zwyczajna
WIELUNIAK

Posted:     [ !!! ]

juz dawno sa zamykane,a na pewno na Wojska Polskiego czy Okólna.Na osiedlu juz dawno nie ma kłódki :D na Okólnej jeszcze sie uchowała ale niedługo :D Efekt super pomysłu,dookoła śmietnika pełno śmieci czy worków :P Ciekawe kto wpadł na taki pomysł żeby je zamykać i co to miało dać :D

d@vid
Ma stragan na targu

No właśnie zaczyna? Na osiedlu mamy już "zamykane" od kilku miesięcy...

Acree
Mieszka pod Wieluniem
Gendo Addict

a na Armii nic takiego nie ma.

yabos
Wieluniaczek

Akcja trwa już od dawna, wrzucałem kiedyś tutaj zdjęcie jak wygląda śmietnik pod moim blokiem. Śmieci pełno dookoła, kłódek nie było już w przeciągu dwóch dni. Pomysł równie mądry jak wc dla psów. Czyli intencje dobre, ale niestety tylko one.

ourson
Moderator

[quote="syd"]Pomysł równie mądry jak wc dla psów. Czyli intencje dobre, ale niestety tylko one.[/quote]
Bez przesady... Po prostu ludzie nie są przyzwyczjeni do tego że trzeba mieć klucz do śmietnika i stąd problem.

We Wrocławiu zamykany śmietnik mieliśmy od samego początku istnienia bloku. Niewątpliwym plusem był fakt, że klucz do śmietnika to był ten sam klucz co do bramy(klatki schodowej). Wszystko działało dopóty dopóki nie dobudowano następnych kilku bram nie powiększając w tym samym czasie wielkości śmietnika. Obraz z poniedziałek rano był cokolwiek tragiczny.
Ale sam pomysł zamykania śmietników jest słuszny - szczególnie w czasie gdy tak znacząco podniesiono opłaty za wywóz śmieci.

Syn Mariana
Ma stragan na targu

Pomysł świetny, zwłaszcza, że co dzień rano widzę ludzi, którzy wyrzucają śmieci z samochodu w ilościach nawet kilku worków :? Jeszcze powinna być dodana wykładnia prawna do karania cwaniaków i byłoby cacy :D
Też mieszkałem we Wrocławiu, z zamykanym śmietnikiem i jakoś nikt śmieci nie rozwalał dookoła :shock: nie chce mi się wierzyć, że w Wieluniu mieszkają wsioki co nie potrafią śmieci do kosza wypierdzielić bo trzeba kłódkę otworzyć... a jeżeli tak już jest, to trzeba ciemnotę oświecić :) najlepiej słonymi mandatami :D

Dementi
Dojeżdża PKSem
Bandyta z lasu

Teraz ludzie z głodu nie będą mogli iść nawet na śmietniki, a chodzą, bo czasem ich widzę o brzasku, albo jeszcze przed świtem.

+++

red
Moderator

Przecież podobno nikomu nie przeszkadza że podniesiono ceny wywozu śmieci w mieście - naet na tym forum sa takie głosy że tak podwyżka jest mało istotna... Więc niech się nikt nie dziwi że ludzie podrzucają śmieci do śmietników na osiedlach - widocznie niektórym ta podwyżka nie jest na rękę.

Gregg Sparrow
[Deleted]

Przeszkadzają mi najbardziej walające się śmieci wkoło pozamykanych śmietników. Co z tego że śmietnik zamknięty jak i tak zawsze znajdzie się ktoś kto "zapomni" klucza a śmieci wywali obok. Zamykanie śmietników nic nie daje a powoduje większy bałagan niż było przed ich zamykaniem.

mareks
Mieszka pod Wieluniem

Tylko że biedni opróżniają śmietniki a właściciele domków jednorodzinnych podrzucają śmieci.Piszę co widzę na SS 1.Nie było podwyżki też podrzucali.

miko 005
WIELUNIAK

[quote="red"]Przecież podobno nikomu nie przeszkadza że podniesiono ceny wywozu śmieci w mieście - naet na tym forum sa takie głosy że tak podwyżka jest mało istotna... Więc niech się nikt nie dziwi że ludzie podrzucają śmieci do śmietników na osiedlach - widocznie niektórym ta podwyżka nie jest na rękę.[/quote]
Każdy tłumaczy sobie dane fakty, jak umie. Według Ciebie gdyby nie owa [u]podwyżka cen wywozu śmieci[/u], to problemu by nie było? Rozumowanie lekko …….. naiwne, no chyba że można jeszcze dołączyć je do kryteriów czystej „zaczepki” :? .
Dla mnie, jest to przejaw braku [b]KULTURY[/b] ( podrzucanie śmieci ), a przede wszystkim lekceważący stosunek do ludzi mieszkających na „blokowiskach”. Jak to wyleczyć? Tak jak tylko Polaka można, wysokimi karami pieniężnymi.
Samo zamykanie zaś śmietników w XXI wieku, uważam trochę za śmieszne, z drugiej jednak strony jakoś trzeba z chamstwem walczyć :| .
A te znikające bądź uszkodzone kłódki, to nie sprawka samych osiedlowych lokatorów, tylko właśnie owych podrzucaczy, bo to przecież jakoś zemścić się trzeba :shock: :oops: .

zwyczajna
WIELUNIAK

Mi bardzo przeszkadza podwyżka,nie wiem ile płacą w blokach ,ale prywaciarze oberwali .Wcześniej 2 zł kwartalnie teraz 11,00 zł za mały pojemnik w miesiacu-to spora różnica,biorąc pod uwage fakt że zapełnienie takiego pojemnika nie problem .Nie wyobrażam sobie biegać z workami na osiedle,ale wiem ze ludzie tak robią .Nie wiem tylko czy z pazerstwa czy oszczędności :grin:

Sylwester
Mieszka pod Wieluniem

Na wsi są te pojemnik "Ekoregion" raz na dwa tygodnie czy na miesiąc przyjeżdżają po odbiór tego a koszt to 18zł jeżeli się nie mylę. W miarę duży ten pojemnik, zawsze można zamówić sobie ich więcej.

zwyczajna
WIELUNIAK

no mój jest 110 l więc nie duży :grin:

Sylwester
Mieszka pod Wieluniem

To nie narzekaj ;)
Wiem, że to mało, na wsi wygląda to zupełnie inaczej, ale może to ma cel, żebyś zgniatała każdą butelkę po wodzie, każdy kartonik po mleku, bo jak byś miała pojemnik 1000l to czy robiłabyś to? Dużo osób nie.

zwyczajna
WIELUNIAK

robie co mogę i nie mam pojęcia skad biorą mi sie te smieci,większość co się da idzie z kominem,ale tak naprawdę pełny jest po tygodniu a jeżdzą co 2 ,trochę za rzadko.

siwy_
Ma stragan na targu

[quote="miko 005"]Dla mnie, jest to przejaw braku KULTURY ( podrzucanie śmieci ), a przede wszystkim lekceważący stosunek do ludzi mieszkających na „blokowiskach”. Jak to wyleczyć? Tak jak tylko Polaka można, wysokimi karami pieniężnymi.
Samo zamykanie zaś śmietników w XXI wieku, uważam trochę za śmieszne, z drugiej jednak strony jakoś trzeba z chamstwem walczyć :| .
A te znikające bądź uszkodzone kłódki, to nie sprawka samych osiedlowych lokatorów, tylko właśnie owych podrzucaczy, bo to przecież jakoś zemścić się trzeba :shock: :oops:[/quote] Bardzo rozsądnie. Prawda jest taka - kto segreguje, płaci mniej. Może w końcu ludzie nauczą się selektywnej zbiórki, w innym przypadku utoniemy w tych śmieciach. Ja segreguję śmieci od chwili, kiedy na osiedlach pojawiły odpowiednie pojemniki i zapewniam, że nie stanowi to dla mnie ani mojej rodziny większego problemu. Można się przełamać.

Syn Mariana
Ma stragan na targu

W przyszłym roku ma ponoć ruszyć sortownia odpadów w Rudzie. Ale to nie będzie maiło wpływu na ceny za śmieci.

mareks
Mieszka pod Wieluniem

[b]Syn Mariana[/b],

a konkretnie o co chodzi?

Syn Mariana
Ma stragan na targu

[quote="mareks"][b]Syn Mariana[/b],

a konkretnie o co chodzi?[/quote]
ale w sensie, że co?
aaa chyba się domyślam hahahaaa taki forumowy myk :wink: ten kto czyta widzi swój nik :lol:

Stefan
Moderator

[quote="RZW"] [size=18]Pomysł na zalegające worki ze śmieciami. [/size]
2008-11-10

Mieszkańcy kilku wieluńskich osiedli mają pomysł jak rozwiązać problem ze śmieciami zalegającymi pod kontenerami.

Ich zdaniem śmietniki trzeba odgrodzić i dopiero zamknąć na kłódki. W ten sposób uniemożliwi się mieszkańcom prywatnych domów podrzucanie odpadów do osiedlowych śmietników. Pytanie tylko czy pomysł się sprawdzi skoro już wcześniej nie wszyscy pamiętali o zamykaniu kontenerów. Możemy przypuszczać, że tak będzie także w przypadku zamykania ogrodzenia.
[/quote]

Więcej w pliku dźwiękowym na stronie RZW : http://www.radiozw.com.pl/nius_inf.php?id=3359

Dementi
Dojeżdża PKSem
Bandyta z lasu

Mordercy osiedlowych kotów rozdają już klucze. Oczywiście nikt nie zauważył, że jak już wyzdychają z głodu wszystkie bezdomne koty, które bardzo często dożywiają się właśnie na osiedlowych śmietnikach, to nastąpi megaeksplozja szczurzej populacji. Sytuację znam dobrze, bo to jakieś 10 lat temu przerabiano już w Warszawie na Mokotowie. Będzie trzeba bez końca przeprowadzać niekiedy uciążliwą deratyzację, a szczury mają to do siebie, że wcisną się wszędzie. Zamykanie śmietników nie jest rozwiązywaniem problemów, lecz tworzeniem nowych. Osobiście nieporównanie bardziej miły dla moich oczu jest kot, aniżeli szczur.

Poza tym wszystkim chciałem zwrócić uwagę jeszcze na jedno. Otóż teoretycznie istnieje możliwość, że przez tych imbecyli jakaś żyjąca w skrajnej nędzy osoba pójdzie do więzienia, albo umrze z głodu. Po śmietnikach prócz kotów chodzą także ludzie. To bardzo często pozwala im przetrwać z miesiąca na miesiąc. Kiedy zamknie się śmietniki to tym ludziom zabrane zostanie ostatnie źródło dochodu (o ile w ogóle takie coś można w taki sposób nazywać). Wtedy być może któraś z tych osób wpadnie na pomysł, aby sforsować zabezpieczenia i to powinno zostać poczytane jako włamanie, za które grozi kara od 1 roku do 10 lat więzienia. Być może znaczna część osób, które teraz egzystują dzięki śmietnikom skończy właśnie w więzieniu, albo zwyczajnie umrze z głodu, bo skoro zdecydowali się na jeżdżenie po śmietnikach to musi się im żyć bardzo ciężko.

Niebawem już mnie tutaj nie będzie (kwestia tygodnai), bo opuszczam krainę absurdów, ale póki jeszcze jestem to stoi przede mną dylemat, czy się podporządkować zaistniałej sytuacji, czy się jej sprzeciwić, bo można to zrobić "zapominając" o zamknięciu śmietnika.

Moim zdaniem kwestię podrzucania śmieci należy rozwiązać w inny sposób, o ile w ogóle ten problem jest, bo może on być bardzo mały. Z tego co zdążyłem zaobserwować u mnie w okolicy to śmieci walają się nie przez to, że ktoś je podrzuca, lecz przez to, że ludzie ich dużo produkują, a wywózki są rzadkie. Poziom życia powoli, ale systematycznie wzrasta i ludzie kupują coraz to więcej, więc i dużo więcej produkują śmieci, a śmieciarki stale jeżdżą z tą samą częstotliwością.

Gregg Sparrow
[Deleted]

[b]Dementi[/b], Całkowicie sie z Tobą zgadzam.
Niestety w naszym kraju wydaje się pieniądze na "pierdoły". Podobnie było z toaletami dla piesków... równie poroniony pomysł. W żadnej z tych toalet nie było nigy pieska. :evil:
Zamykanie śmietników jest głupotą. Jak ktoś chce podrzucić śmieci to zrobi to w i nny sposób. Po prostu wywali je obok pięknie zamkniętego kubła.

Dementi
Dojeżdża PKSem
Bandyta z lasu

[quote="gregg"]Niestety w naszym kraju wydaje się pieniądze na "pierdoły". (...)[/quote]

[b]Gregg[/b], całkowicie się z Tobą zgadzam i podkreślę tylko bardzo wyraźnie, że są to [b]nasze[/b] pieniądze. Też myślę, że dla chcącego nie ma nic trudnego i będzie dokładnie tak jak napisałeś, czyli że jak ktoś będzie chciał podrzucić śmieci to na bezczelnego wyrzuci je przed zamkniętym śmietnikiem i zrobi to nawet w biały dzień!

Moim zdaniem niekiedy władza na siłę chce pokazać, że robi coś konkretnego i stąd pojawiają się tego typu pomysły. Uważam, że jeżeli nie ma stuprocentowej pewności, że jakieś rozwiązanie będzie skuteczne to nie powinno się tego rozwiązania wprowadzać, bo to nie jest nic innego jak trwonienie [b]naszych[/b] pieniędzy. Półśrodkom należy mówić stanowcze "NIE", bo często zupełnie nic one nie zmieniają, a rozwiązanie z zamykaniem śmietników nie jest nawet półśrodkiem, lecz jest jakimś "ćwierćśrodkiem", który w dodatku stwarza dodatkowe problemy.

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: