Chciałbym poinformować wszystkich niedoszłych klientów apteki "całodobowej" obok dworca PKS, że od 2 maja apteka "całodobowa" nie jest już całodobowa. Jest czynna w godzinach 7 - 23 (sam sie wczoraj "naciąłem").
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2007-05-04, 09:00
może nie wiemy, że taj jest krótsza doba
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2007-05-04, 10:06
Ta apteka to żenada!!!
Nie maja podstawowych artykułów!!!
I zawsze jak tam jestem to, albo kasa popsuta, albo remanent albo "trzęsienie ziemi"
I teraz jeszcze ta nazwa "całodobowa"
Od zeszłego tygodnia przestałem być ich klientem. Szkoda mojego czasu i benzyny na dojazdy.
Jedyne co mi sie podoba w tej aptece, to jedna pani farmaceutka
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 464 Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2007-05-04, 18:23
Lesiu napisał/a:
Zgadza się, i dawają inne zamienniki tłumacząć, że to to samo, chociaż inaczej sie nazywa ...
Jest bardzo dużo leków o różnych nazwach, które mają ten sam aktywny składnik.
Warto na to zwracać uwagę, ponieważ często różnią się cenowo, np. lek przeciwbólowy Ibuprofen jest tańszy od Ibupromu, a oba zawierają taką samą ilość ibuprofenu.
Aktywny składnik aktywnym składnikiem, ale substancje pomocnicze są tak samo ważne. To przede wszystkim od nich zależy farmakokinetyka, wchłanianie, po części efekt pierwszego przejścia przez wątrobę - a to chyba od tego zależy właściwa skutecznośc leku poza specyficznym działaniem biologicznym. Dlatego mimo że zawiera to samo to nie całkiem to samo tak przekładając na ludzki - włoż ten sam silnik do dwóch różnych samochodów - np. 1.4 16v benzyna spod logo VW - porównaj VW Golfa V i Skodę Fabię z tym samym motorem - chyba czuć różnicę od razu?
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 464 Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2007-05-04, 21:47
Wiesz, ta wersja "nieludzka" bardziej do mnie trafia.
W każdym razie efekt farmakologiczny zależy jedynie od głównego składnika, subst. pomocnicze to np. postać kapsułki do łykania, która i tak często jest podobna.
Nie wiem jak Ty, ale ja wolę nie przepłacać za lek o tym samym działaniu (np. wspomniany Ibuprofen i Ibuprom).
Akurat w Twoim przykladzie nie ma praktycznej żadnej rożnicy - większe rozbieżności są przy lekach immunosupresyjnych, środkach hormonalnych, nasercowych, stosowanych w przewlekłych zapaleniach stawów. A z tych pierwszego użycia to masz racje - "skoro nie widac różnicy to po co przepłacać"
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-05-06, 10:00
trzeba było na początku czymś ludzi przyciągnąć..... to taka akcja promocyjna jak wszędzie. klient się cieszy że tak będzie, a tak jest przez krótką chwile a potem jak przychodzi zderza się z rzeczywistością, która jest inna....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum