Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2007-04-13, 21:13 Uwagi i sugestie dla Adminów
bo skoro jest taki wątek dla moderatorów, to dla czego ma go nie być dla adminów, nie??
moja pierwsza uwaga - chyba nie warto tak nerwowo reagować jak w wątku "Cukiernia" na wpis Dominiki, który brzmiał :
Według mnie "Jarek" sie popsuł. Odkąd zjadłam tam nieświeży sernik, omijam tą cukiernię. "Jarek" jak na razie kojarzy mi się z brudnym chodnikiem w okresie letnim. Evil or Very Mad
poprawką do posta :
Według mnie "Jarek" sie popsuł. Odkąd zjadłam tam nieświeży sernik, omijam tą cukiernię. (reszta wpisu usunięta, obraza osoby - cenzura Admina)
Proszę nie używać czyjegoś nazwiska/podmiotu do porównań, które można uznać za pomówienie
Jaro
1. z prawnego punktu widzenia nie jest to żadne pomówienie,
2. oskarżanie kogoś o takowe (i dalsza wymiana wpisów) przy takim wpisie powoduje moim zdaniem niepotrzebne bicie piany i robi tylko złą wodę na młynie forumowym
3. szkoda naszego (tak Adminów jak i Modów) czasu na słowne przepuchanki o pier...oły
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2007-04-13, 21:28
i i dawanie w efekcie ostrzeżeń z uzasadnieniem Za ironiczne wypowiedzi.
Przemyśl sobie kilka spraw... Jaro jest jak dla mnie tylko załatwieniem prywatnych porachunków ...
szkoda nerwów....!!
Po 1.
Miałem od właściciela tejże cukierni monit właśnie o to, że ktoś posługuje się jego nazwiskiem, porównując go do 'brudnego chodnika' i prosił mnie o usunięcie tego posta, co zrobiłem częściowo edytując go.
Po 2.
Słuszna reakcja z mojej strony i wpis pod postem "a reszta na PW" powinna poskutkować dalszej polemice i nie było by już żadnej sprawy. Niestety jak widać niektórzy nie rozumieją moich wyjaśnień lub nie chcą ich rozumieć (wyłączone powiadominia PW).
Cóż nie mam zamiaru się wdawać w pyskówki i proszę o to również Moderatorów, jeśli ktoś nie rozumie zwykłych uwag nie na publicznym forum, mam na myśli PW, to w dalszej kolejności są ostrzeżenia.
Btw. Myślę, że nikt z nas nie chciał by, aby porównywano go z 'brudnym chodnikiem' nawet jeśli tej osobie nie chodziło o obraze tego kogoś prawda.
I wreszcie po 3.
Dokładnie szkoda naszego czasu, aczkolwiek zawsze się łamię i tłumaczę danej osobie co zrobiła źle, robie to na PW.
Jeśli ktoś wyłącza PW to niech liczy się z tym, że nie będę publicznie się tłumaczył, zawracając tym samym głowę innym uczestnikom i zwyczajnie kolejne posty pod tytułem "zapomniałam, że tu niewygodne posty się usuwa" będą niestety usuwane.
Liczę na zrozumienie, zwłaszcza, że to wszystko co napisałem jest przejrzyste i zrozumiałe.
Grzegorz Nowak (W) napisał/a:
i dawanie w efekcie ostrzeżeń z uzasadnieniem Za ironiczne wypowiedzi.
Przemyśl sobie kilka spraw... Jaro jest jak dla mnie tylko załatwieniem prywatnych porachunków ...
szkoda nerwów....!!
Wysłany: 2007-04-13, 21:40
Jarek - własnie a'propos pkt 1. to mogłeś spokojnie olać właściciela cukierni, bo tak jak napisałem z prawnego punktu widzenia taka wypowiedź to ma się tak do pomówienia jak dżem do psiej kupy mówiąc obrazowo, czyli właściciel "Jarka" ciut za nerwowy...
w związku z tym mogłeś to spokojnie pozostawić jak jest i nie byłoby żadnego z tego powodu szumu...
a że kolega własciciel lokalu (bo nie wiem czy jest nim właściciel cukierni) nie dba o porządek na chodniku przed jego lokalem, to on narusza przepisy prawa i powinna go mandatem poczęstować Straż Miejska - a to już nie nasza brocha ... chyba że tylko to skomentować czy o tym pogadac
Wysłany: 2007-04-13, 21:49
Jaro napisał/a:
Grzegorz Nowak (W) napisał/a:
i dawanie w efekcie ostrzeżeń z uzasadnieniem Za ironiczne wypowiedzi.
szkoda nerwów....!!
Wysłany: 2007-04-13, 21:59
Jarek - no może złego słowa użyłem (ale slowo "monit" odebralem raczej nie jako prośbę tylko jako żądanie), generalnie chodziło mi o to że taka prośba nie miala żadnej podstawy prawnej....
i już
Po głębszej rozmowie z Dominika na ten temat, postanowiłem usunąć te wpisy z tematu "cukiernia", które nie wnoszą nic nowego do dyskusji a raczej ją psują.
Szkoda, że dopiero po czasie niektórzy zaczynają rozumieć pewne rzeczy.
dołączę: jeśli nazwa "Jarek" jest w cudzysłowiu, to zapewne nie tyczy się danej osoby o takim nazwisku a jedynie lokalu patrz moja sprawa z Derbisem, który oskarżył mnie w sądzie, że pomówiłem jego osobę podawając jedynie namiary na długi spółki, gdzie Derbis jest prezesem, współudziałowcem.
Z całym szacunkiem Jaro, ale pewnie Dominika właśnie miała na myśli lokal a nie właściciela, źle odebrałeś jej intencje w poście. Na szczęście to jest area i nie czytają tego osoby niepożądane.
A to, czy Jarek pisał czy nie pisał to już mnie mało obchodzi, bo muszę przyznać Grzegorzowi rację - to nie są żadne pomówienia. Tak samo ja mogę się komuś kojarzyć z brudną ironią, tak Jarek z brudnym chodnikiem \
BTW: a jeśli chodzi o kubusia puchatka, to pewnie nie raz jeszcze odejdzie z forum i wróci...
Dalej pozostaje przy swoim, mianowicie porównanie w tym wypadku podmiotu gospodarczego (firmy) z brudnym chodnikiem w/g klasyfikuje się do usunięcia takowego wpisu:
"Administratorzy i moderatorzy podejmą starania mające na celu usuwanie wszelkich uznawanych za obraźliwe materiałów jak najszybciej..."
W/g mnie niestety był to materiał obraźliwy.
Jeszcze jedno jeśli dalej uważacie, że to co ona napisała było ok. nadawało się do tego aby mogło być komentowane przez innych.
Robienie burzy w szklance wody innych inspiruje do tego aby temat dalej pogłębiać, dlatego jako Administrator uznałem, że ów wpis powinien zostać usunięty, co też zrobiłem.
Btw. Jeśli chodzi o sprawe Derbisa, Ferbik zauważ, Ty jedynie podałeś link strony, gdzie widniał ów wpis o zadłużeniu jego firmy.
Nie porównałeś jej do np. do zwykłego 'kurnika', co pewnie gdybyś zrobił, skończyło by się troszkę inaczej...
Pomówienie
Witam.Mam pytanie może dla Was banalne ale proszę o wyjaśnienie: co oznacza i jakie miejsce w naszym prawie ma wyrażenie - pomówienie. Dziękuję za wyjaśnienie.
2005-09-27, Tomek Stec, Sz-cin
Odp: Pomówienie
Art. 212 k.k. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności , podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.
zgodziłbym się z tym, że byłoby to pomówienie, jeśli wpis ten brzmiałby:
"firma XYZ" wyglada jak brudny chodnik , natomiast sformułowanie że "firma XYZ" jak na razie kojarzy mi się z brudnym chodnikiem w okresie letnim. jest prawnie czystym i higienicznym zabiegiem , z którego nie wynikaja dla wpisującego żadnych konsekwencji prawnych...
pomówieniem byłyby dla mnie prędzej następujące wpis, np:
Syla:
Wysłany: 2006-02-23, 02:38
A to dlatego, że w tych wszystkich radach i urzędach siedzą buraki, słoma z butów wystaje, za grosz gustu nie mają, a zabierają się za zabytki
Gregg:
Wysłany: 2007-04-03, 07:44
Wiesz co, nie chce mi się z tobą kłócić. W poprzednim poście pokazałeś że jesteś zwykłym gówniarzem z którym nie warto się wdawać w dyskusję
w dość "gorącym" wątku o kościele św. Barbary
ale Panowie (i Panie ofkors ) czy warto w tak piekny słoneczny dzień toczyć ta prawniczą debatę???
ja wolę spacerek a potem wieczorkiem piwo za zdrowie Wielunia i Wielunian :D:D:D
pozdr!
Wysłany: 2007-04-14, 12:45
jeszcze jedna myśl - "czyste pomówienie" w " firmie XYZ" jest brudno a jest czysto , a w typ przykładzie co podałem w poprzenim poście też sprawa bylaby raczej kontrowersyjna...
nie nalezy zapominac jeszcze o tej przesłance że działanie takie musi narazić taką firmę na utratę zaufania potrzebnego dla wykonywanej dzialalności - jeżeli stronie broniącej się udałoby się obronić tezę o znikomym wpływie na opinię publicznę (np. mała liczba osób do której trafia takie zdanie ) to spawa taka zostałaby umorzona...
jak widać, teoretyzować można długo i namiętnie .....
ja w każdym razie kończę ):)
jeszcze raz wszystkich pozdrawiam i namawiam na piwko wieczorem póki co ja je wypiję troszke na 'emigracji" ale jak tylko nadarzy się okazja to myślę że razem je wypijemy w naszym slonecznym grodzie ):)
hej!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum