W większości masz Ferbik rację, jednak jeśli nic nie zrobimy, to będzie tak jak było przez ostatnie dwa lata, czyli ogólnie rzecz biorąc ch.ujnia.
Dlatego pytałem o Wasze deklaracje, czy jesteśmy dalej w tej zabawie, czy nie.
Jeśli tak, to będzie potrzebna nam pomoc Draya i uważam, że należałoby zacząć właśnie od zmiany wyglądu i mobilności. Jeśli to wypali to uważam, że będzie to i tak wielki sukces.
Sorry że odkopię trupa. Wiecie że też żadnego maila nie otrzymałem wtedy?
Odniosę się tu do postu Ferbika. Quote całości bo już będziemy na nowej stronie.
Ferbik napisał/a:
Ja już dawno chciałem zmienić całość od podstaw, Dray też to deklarował. Kitor też. To było ze 3 lata temu. Nie jest to z punktu informatycznego tak proste, jakby się mogło wydawać zwykłemu użytkownikowi, tym bardziej, że baza jest moim zdaniem w paru miejscach uszkodzona, co widać chociażby po wyszukiwarce. Uważacie, że zmiana wyglądu i mobilność więcej zmieni, niż jest teraz? Można spróbować, ale osobiście śledząc inne strony i fora wychodzę z założenia, że ludzie zrobili się w przeciągu paru lat na tyle leniwi, że przejrzą posta, w link nie klikną, nie mówiąc już o skomentowaniu. Dość mocno siedzę w prowadzeniu paru profili na facebooku i widzę, jak wygląda dostęp organiczny i płatny. Kto obejrzy posta, kto w niego wejdzie, a kto skomentuje. Wygląda to mniej więcej tak: zobaczy info 2000 osób, wejdzie 20, skomentują 2.
Dzięki facebookowi fora i strony typu demotywatory, joemonster mają zdecydowanie mniej odwiedzin. Nie mówię już o naszym forum. Ludzie chcą mieć narzędzie czasu rzeczywistego, z mnóstwem multimedialności, co dostali od fejsa, przez to rezygnując z odwiedzin na innych stronach.
Uważam, że forum należałoby stworzyć od podstaw. Więcej pewnie będzie roboty z przeniesieniem tego archaicznego silnika na coś aktualnego. Coś, co pozwala na ścisłą integrację z portalami społecznościowymi typu właśnie fejs czy tweetter.
Jak na pewno większość wie, stałem jako jedna z osób za spottedwielun.info / info.wielun.pl. Jak to się skończyło tak się skończyło, natomiast wyciągnąłem wnioski i teraz (to już może być nowość dla wielu z was), kocham.wielun.pl należy do mojej firmy.
Statystyki (fakt że działalność rozpoczęta z przytupem bo przemalowując fanpage po infowieluń z 5k like) to obecnie (zależy kogo pytać) 20-30 tys UU i 100+ tys wyświetleń miesięcznie. Jest tylko jeden ważny szczegół - ponad 60% wejść to te z FB.
Cofnę się tu trochę w czasie do startu spottedwielun.info. Strona ruszyła, czasem na SW na FB pojawiały się linki. Wejścia leżały i kwiczały - pojawiały się skoki wraz z linkiem na fb, ruch zniknął artykuł później.
W pewnym momencie podjąłem ciekawą decyzję, która nie podobała się pozostałym - powstanie fanpage na którym będą pojawiać się tylko powiadomienia. Było o tym wspominane kilka razy, ludzie zachęcani do ustawienia see first, albo wręcz włączenia powiadomień z obiecaną ważną rzeczą - nie będą 'spamowani' postami i zabawą w 'social media', dostaną tylko powiadomienia o nowych treściach. Takie 'nowoczesne' RSS. I to wypaliło.
Ruch, wtedy już pod nazwą infowieluń przychodził w 2/3 - 3/4 z FB. Mieliśmy koło 5 tys. UU, 20-30 tys wyświetleń miesięcznie, co wciąż daje kilka tysięcy wejść z innych źródeł. Ale większość szła z FB.
Przewińmy trochę do przodu. Jak już wspomniałem, przemalowując fanpage po SWI zyskałem na sam start bazę 5 tysięcy osób, pozostawiając zasadę "tylko powiadomień". Do zabawy w social media powstał oddzielny fanpage. Patrząc na obecne statystyki, wciąż większość ruchu jest z FB (i mały odsetek z twittera będącego klonem fb powiadomień).
Niemal wszystkie fora (poza wysoko wyspecjalizowanymi - konkretny model auta, konkretne zagadnienia które dotyczą małej grupy społecznej) pozamykały się. Jeśli byłaby szansa utrzymać forum przy życiu, to tylko w przypadku:
- modernizacji (przeniesienia na jakieś współczesne rozwiązanie)
- świetnej strony mobilnej (zarówno infowieluń jak i obecnie KW mają >60% wejść z mobilnych, wiem od właścicieli podobnych serwisów że statystyki wyglądają tak samo)
- implementacji rozwiązania typu tapatalk (AFAIR płatne)
- integracji z facebookiem (minimum logowanie przez FB, dotychczasowe kontem użytkownika - opcjonalne bądź całkowicie wycofane poza osobami funkcyjnymi)
- kogoś ogarniającego dobrze trendy w social media kto prowadziłby fanpage i wplatał odnośniki do co ciekawszych dyskusji, lub wręcz je prowokował.
Ostatni punkt jest o tyle ciężki że dyskusja na pewno rozpocznie się pod takim postem na FB. I wciąż mówimy tu o szansie, a nie pewniaku. Niestety, czasy kiedy sporo osób mówiło żeby poszukać czegoś na tym forum się rozpłynęły i spory odsetek ruchu to już boty (których widzę masę - wystarczy filtr po linku w stopce i <10 postów).
No i do tego dochodzą obecnie bzdury typu RODO. Niby pierdoła, ale w przypadku kontrowersyjnych treści albo działań, kolejny kij dla kogoś kto chce narobić burdelu.
Przekornie zaproponuję następujące rozwiązania, które można załadować dość sprawnie:
- wyłączenie rejestracji, przez co pozbędziemy się (nowych) botów
- załadowanie fanpage: https://www.facebook.com/wielun.biz/ pod reklamą (np. używając https://developers.facebook.com/docs/plugins/page-plugin/ i ładując w miejscu z załącznika), w taki sposób, aby poprzedzał widoczną na głównym ekranie treść. Należałoby się tylko upewnić jak to wygląda na telefonach.
W efekcie przekierujemy ruch, który i tak nie jest potrzebny forum jako takiemu na fanpage facebookowy. Jak się zachowają szukajki - to już pytanie do mądrzejszych w temacie SEO głów. Czy da to realnie jakieś wpisy - nie wiadomo, ale nie zaszkodzi chyba spróbować? Tak czy inaczej, dyskusje tutaj w aktualnej formie nie mają przyszłości .
Obawiam się, że to wszystko i tak o kilka lat za późno
Natomiast z rzeczy, które poprawiłem w ostatnim czasie:
- wyłączyłem rejestrację
- naprawiłem obsługę maili przez forum
- stworzyłem grupę dyskusyjną do kontaktu z administracją: wielun-biz@googlegroups.com
Same obejścia, ale tylko tyle dało się zrobić bez dostępów gdzie trzeba
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum