Mieszkając w blokach na czynsz wydaje się rocznie średnio od 3000 do 6000 zł. Wydasz więcej na opał? Nawet jeśli dom ma 90m2 a nie jak mieszkanie w bloku 45m2?
Mieszkając w blokach na czynsz wydaje się rocznie średnio od 3000 do 6000 zł. Wydasz więcej na opał? Nawet jeśli dom ma 90m2 a nie jak mieszkanie w bloku 45m2?
Ja kojarzę, że mieszkając w blokach płaciliśmy ok 450 zł i z tego co wiem były to całkowite opłaty za lokal, czyli czynsz, zaliczki na wodę i ciepło itp. Ale to było 13 lat temu. Nie wiem natomiast jak jest teraz w mieszkaniach spółdzielczych. Wiem tyle, że jak w tym roku wchodziłem do mieszkania komunalnego to całkowite opłaty za lokal wynosiły wówczas 397 zł, a obecnie jest to 337 zł.
Warto dodać, że ciepła woda w blokach jest masakrycznie droga. Na tym wyliczeniu co wczoraj przyszło zauważyłem że staniała o 11 zł. Do tej pory za metr sześcienny wody ciepłej liczyli 39 zł. Znacznie taniej wychodziło (i nadal wychodzi) przegotować w czajniku elektrycznym dwa litry wody (koszt gotowania 30 groszy) niż nalać dwa litry wody ciepłej z kranu (80 groszy) Idąc dalej, nie wiem czy czasem z grzejnikami elektrycznymi nie wyszło by taniej niż z ciepłem w postaci centralnego ogrzewania które tutaj jest.
Ile ton węgla potrzeba na całą zimę na ogrzewanie domu o powierzchni 35-40m2 ?
Nie znam domów o takich powierzchniach.
Ferbik napisał/a:
Czynsz to nie tylko ogrzewanie. Sprawdziłem info z WSM. Na 300 zł czynszu tylko 120 zł to zaliczka na ogrzewanie, czyli ok. 40%. Rocznie daje to zaliczkę w wysokości niecałych 1500 zł. Zgodnie z moim rozliczeniem za ubiegły sezon grzewczy realne koszty ogrzewania wyniosły 1000 zł (mieszkanie w WSM 48m2 - fakt, że dość ciepłe). Wydasz mniej na opał w domu? Zapytam rodziców ile wydają na ogrzewanie domu rocznie.
Kto nie miał domu ten nie wie jakie to są koszty.
Ciepła woda w WSM to 28 zł za m3.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-11-06, 12:05
Cena którą podajecie za m3 obejmuje z pewnością także odprowadzenie ścieków, które do tanich nie należy.
Koszty ogrzania mieszkania w bloku zawsze będą dużo niższe niż domu. U rodziców nowy dom koło 130-140m2 to jakieś 4000 rocznie na opał (ekogroszek czyli węgiel). Ale trzeba brać pod uwagę to że co 3-4 lata trzeba wykonać remont pieca, wieczne problemy z czyszczeniem, składowaniem opału, kurz, konieczność dokładania. Dość często korzystają też dodatkowo z kominka. Nie sądzę aby w ocieplonym bloku te koszty były większe niż 1000-1500zł rocznie.
Kiedy mieszkałem w Łodzi w bloku (52m2), koszt rocznego ogrzewania wynosił 700zł. Blok dobrze ocieplony, 2 piętro, mieszkanie bardzo nasłonecznione (duże okna od południa).
Od lipca mieszkam we własnym domu. Ogrzewanie, ciepła woda, kuchnia - gaz ziemny. Stała opłata za gaz (bez znaczenia czy korzystam czy nie) to 70zł miesięcznie. Za okres 09/08/2012-19/10/2012 rachunek wyniósł 600zł. Temperatura ustawiona na 22 stopnie, kiedy była taka potrzeba piec automatycznie się włączał i podgrzewał. W praktyce zaczął grzać od połowy września.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-11-06, 12:37
Ferbik rozbij czynsz na elementy i wtedy można dyskutować:
- zaliczka na ogrzewanie
- woda i kanalizacja
- śmieci
- fundusz remontowy
- podatki
itd itd
Jak wszystko rozpiszesz to do spółdzielni nie trafia więcej niż 100zł miesięcznie.
Myślisz że w koszty mieszkania w domu to tylko opał? A gdzie woda, kanalizacja, wywóz śmieci, podatek od nieruchomości.
Weźmy np prąd, w domu masz non-stop uruchomiony piec (nawet latem by mieć ciepłą wodę bo ogrzewanie wody prądem to byłoby kilkaset złotych miesięcznie), pompa obiegowa ciepłej wody, pompa ogrzewania.
Dom jest droższy w utrzymaniu, mniej bezpieczny, bardziej narażony na kataklizmy, wymaga ciągłej opieki; odśnieżanie, koszenie trawy, przycinanie gałęzi, wystawianie śmieci, praca przy ogrzewaniu/opalaniu itd.
Zaliczka abonamentowa - 1 zł
Ciepła woda - 29 zł/m2 zaliczka x 1 jednostka
Zimna woda - 2,80/m2 zaliczka x 5 jednostek
Ścieki - ok 17 zł (nie pamiętam dokładnie)
Centralne - 120 zł
Konserwacja anteny 6 zł
Światło w piwnicy - 2 zł
Wywóz odpadów - 16zł - dwie osoby
Czynsz 138 zł
Legalizacja wodomierzy 2 zł
Pisałem z pamięci, w gruncie rzeczy u mnie wychodzi 337 zł. Mieszkając w domu nie płaci się czynszu i centralnego czyli analogicznie do mojego przypadku 260 zł co przez rok stanowi nieco ponad 3 tysiące zł. Poza tym wywóz odpadów woda itp jest w dalszym ciągu regulowana w podobnych wysokościach zarówno w przypadku mieszkań co i domów
Tak czytam wasze opinie i sugestie i widzę kto ma jakiekolwiek pojecie o kosztach. Tylko ten ma naprawdę styczność ze wsią i miastem. I tutaj chcę kierować pytanie do FERBIKA. Czy wiesz jakie sa różnicę w kosztach wody i kanalizacji na wsi i w mieście? No oczywiście zauważalne. Ale teraz czy wiesz ile kosztuję ogrzanie cieplej wody użytkowej na wsi? W bloku masz od razu a na wsi? Przez cały miesiąc albo palisz w piecu albo masz ogrzewanie wody elektryczne. I co teraz? dolicz koszt energii elektrycznej i wyjdzie Ci odpowiedz na to czy jest tak taniej na wsi. A śmieci? Tutaj płacisz za jedną osobę a na wsi za pojemnik. A jeden pojemnik na 4-osobową rodzinę na miesiac to mało. A fundusz remontowy w blokach. O tym już nie mówimy. Bo nie wiesz chyba co to znaczy palić w piecu, wynosić popiół, czyścic komin, nanosić węgla itp. Acha i jeszcze jedno nie ma cie w domu to masz zimno. Nie ma prądu masz zimno. Ja mieszkałem i na wsi i wmieście i co moge powiedzieć? Koszta mniejsze w mieście ale i tak wybrałbym wieś:):) Życie o wiee spokojniejsze:) Pozdrawiam
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2012-11-06, 16:58
pajelek, ale miasto to nie tylko bloki . W domku jednorodzinnym wykonujesz te sam prace które wymieniłeś .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Mar 2012 Posty: 329 Piwa: 19/2 Skąd: hamburg
Wysłany: 2012-11-06, 17:34
Ferbik napisał/a:
No nie Ale kanalizację i wodę też płacę, tylko zdecydowanie więcej, niż na wsi. Jak duży płaci się podatek od nieruchomości rocznie?
W mieście Wieluniu: budynek mieszkalny: 0,55zł za m2 pow (jeśli chodzi o blok to pow. mieszkania + pomieszczeń przynależnych).
garaż: 3,98 zł / m2
grunt: 0,11zł / m2 (poprawka)
Jeśli mieszkasz na gruncie w wieczystym użytkowaniu to jeszcze opłata za użytkowanie.
Trudno porównywać koszty ogrzewania w bloku i domu - typowe mieszkanie nie ma przecież 120m2 (a to raczej dość mały domek).
Ciekawi mnie jak wychodzą koszty ogrzewania domu 120-140m w Wieluniu (od EWE). To prawda, że nie ma liczników tylko deklarowany pobór? Czy ktoś może podrzucić dane?
Ostatnio zmieniony przez dislike 2012-11-06, 18:12, w całości zmieniany 1 raz
to jest koszt podgrzania wody czy suma podgrzanie+zimna woda?
Cytat:
Cena którą podajecie za m3 obejmuje z pewnością także odprowadzenie ścieków, które do tanich nie należy.
Z rachunku wnioskuję, że jest to woda + jej podgrzanie, bez ścieków (zimna woda i ścieki z ciepłej są oddzielnie).
Za ścieki (obojętnie z jakiej wody) jest 6,9 zł za m3 (ścieki i zimna woda są na niższym vacie 8%).
Kolejna sprawa - w bloku masz ciepło i tyle. W domu musisz kupić piec, konserwować go, co kilkanaście lat wymienić (piec kosztuje 5-10 tys zł) itp itd. Tego już nikt nie liczy.
Poza tym powinno się brać rzeczywiste koszty ogrzewania w bloku a nie same zaliczki - bo jak pisałem wyżej mogą to być spore różnice (u mnie zaliczki to rocznie 1500 zł, koszt rzeczywisty po rozliczeniu to ok. 1000 zł). Z tego co zdążyłem zasięgnąć języka koszt ogrzewania domu o pow. ok. 100 m2 to 4-5 ton węgla na sezon (domy ocieplone). Tona wegla to ok. 800 zł, stąd koszt ogrzewania to 3,5-4 tys zł, a i tak raczej nie osiągniesz komfortu termicznego takiego jak w bloku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum