Wysłany: 2012-10-16, 14:41 EWI 2039: Kapsuła czasu / Wieluń w 2039 roku
Tworzymy zbiorowy pamiętnik. Tworzymy przesłanie do przyszłości.
Drodzy Forumowicze
Stowarzyszenie „EWI 2039” we współpracy z biurem poselskim Joanny Skrzydlewskiej, Poseł do Parlamentu Europejskiego oraz Cezarego Tomczyka, Posła na Sejm RP w roku szkolnym 2012/2013 realizuje na terenie powiatu wieluńskiego projekt "Kapsuła czasu - przesłanie do potomnych” oraz konkurs „Wieluń w 2039 roku - Twoja wizja miasta”.
"Kapsuła czasu - przesłanie do potomnych”
"Kapsuła czasu - przesłanie do potomnych” to kampania, której celem jest pokazanie przyszłym pokoleniom jak żyliśmy, jacy byliśmy - My, mieszkańcy powiatu wieluńskiego przełomu lat 2012/2013.
Do udziału w projekcie zapraszamy wszystkich: urzędy, szkoły, OSP, parafie, instytucje kultury, zespoły muzyczne, organizacje pozarządowe, nieformalne grupy, osoby prywatne. Chcemy podzielić się z przyszłymi pokoleniami naszym życiem, chcemy pokazać jak wyglądał nasz świat.
Przesłaniem do przyszłych pokoleń będą: listy, które do nich napiszemy; nasze pamiętniki, które im przekażemy; nasze fotografie, poprzez które im pokażemy, jakie ubrania nosiliśmy, jakie fryzury mieliśmy, jak się uśmiechaliśmy.
Zdeponowanie „Kapsuły czasu” nastąpi 1 września 2013 r. Jej otwarcie ma nastąpić 1 IX 2039 r., w setną rocznicę wybuchu II Wojny Światowej.
„Wieluń w 2039 roku - Twoja wizja miasta”
Dla mieszkańców powiatu wieluńskiego mamy dodatkową propozycję. Ogłaszamy konkurs, którego myślą przewodnią jest hasło: „Wieluń w 2039 roku - Twoja wizja miasta”. Jak będzie wyglądał Wieluń w 2039 roku?. Jak sobie wyobrażacie nasze miasto w setną rocznicę wybuchu II Wojny Światowej?
Czekamy zarówno na prace literackie (opowiadania, eseje, reportaże) jak i prace graficzne (prace plastyczne, grafikę cyfrową).
Na zwycięzców konkursu czekają ciekawe nagrody:
Dla pełnoletnich laureatów przewidziano trzy jednoosobowe wyjazdy do siedziby Parlamentu Europejskiego w Brukseli. Nagrodę tę gwarantuje Joanna Skrzydlewska, Poseł do Parlamentu Europejskiego, współorganizator konkursu.
Młodsi laureaci w nagrodę wyjadą do Warszawy, gdzie odwiedzą m.in. Centrum Nauki Kopernik. Nagrody te funduje Cezary Tomczyk, Poseł na Sejm RP.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 1września 2013 roku, w dniu zdeponowania Kapsuły czasu.
Zapraszamy do udziału w konkursie oraz wspólnego tworzenia przesłania do potomnych.
Zarówno Regulamin projektu „Kapsuła czasu - przesłanie do potomnych”, jak Regulamin konkursu „Wieluń w 2039 roku - Twoja wizja miasta” można znaleźć na stronie internetowej www.ewi2039.pl
Wysłany: 2012-10-17, 17:27 Re: EWI 2039: Kapsuła czasu / Wieluń w 2039 roku
EWI 2039 napisał/a:
Stowarzyszenie „EWI 2039” we współpracy z biurem poselskim Joanny Skrzydlewskiej, Poseł do Parlamentu Europejskiego oraz Cezarego Tomczyka, Posła na Sejm RP w roku szkolnym 2012/2013 realizuje na terenie powiatu wieluńskiego projekt "Kapsuła czasu - przesłanie do potomnych” oraz konkurs „Wieluń w 2039 roku - Twoja wizja miasta”.
A mnie się projekt podoba! Daje możliwość twórczego wykazania się, sprzyja refleksji. To także promocja dla Wielunia! Usłyszą o nas zarówno 1 września 2013 r., jak i w setną rocznicę wybuchu II wojny światowej (chociaż mam nadzieję, że nie tylko;)! A że oprócz tego można wygrać ciekawe nagrody.. Ja już wiem, jak będzie wyglądać Wieluń w 2039 r...
Zakreślone czarnym tuszem kartki wypadły z cegły dziurawki. Akurat w Kuźni Stalowa Wola trwał remont po styczniowych podtopieniach. Rychło okazało się, że to nadzwyczajne znalezisko.
To swoiste listy napisane na kalce technicznej przez trójkę młodych ludzi, którzy w 1947 roku, na progu epoki Stalina, odczuwali grozę komunizmu. W tekście nie ma nic odkrywczego. Wzruszająca jest gotowość do walki o niepodległość…
Pewnie nie każdy lubi dostawać listy z przeszłości, ale wówczas powstał pomysł, że ciekawie byłoby napisać kilka do swoich potomków…
A że przy tym pojawił się też konkurs, a że są nagrody i ich fundatorzy…
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2012-10-18, 09:14
Pomysł niewątpliwie ciekawy i warty realizacji. Tym bardziej, że koszty generalnie żadne, a to dzisiaj też ważne.
W owym 2039 roku, jeśli łaskawy Bóg pozwoli mi jeszcze chodzić po ulicach Wielunia, to jako 73 latek chętnie zjawię się na otwarciu kapsuły
Co do wpisów nawiązujących do rozważań politycznych przy tej kwestii, to myślę że szkoda niszczyć klawiatury aby takim ludziom tłumaczyć, że są w błędzie, albo w ... amoku.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Lis 2009 Posty: 83 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-10-19, 16:02 !
Pomysł tego projektu fenomenalny! Już teraz cieszę się, ze będę mógł wziąć w nim udział:) A jeszcze bardziej ciekawi mnie to jak zmieni się Wieluń do 2039 i jak ludzie będą wspominać Kapsłę Czasu - Wieluń 2039 za 27 lat.
Także mam swoją koncepcję na to jak powinno wyglądać nasze miasto w 2039r. Zobaczcie sami, jak wpływa na nas filmik z TV Jawor przedstawiający Wieluń z 1983 roku. To było 29 lat temu, czyli podobny okres jak w Kapsule Czasu.:) Tak samo będzie z tym projektem. Będziemy z utęsknieniem wspominać czasy, w których żyliśmy. A dla osób, które urodzą się za kilkanaście lat, będzie to możliwość zobaczenia jak żyli ich rodzice, dziakowie:) Super sprawa:D Przedsięwzięcie naprawdę POZYTYWNE i godne naśladowania. Integruje społeczeństwo i sprzyja nawiązywaniu więzi i identyfikacji z małą ojczyzną:)
A takie komentarze jak powyżej użytkownik Mateusz przytacza - ...poniżej krytyki. Swoje poglądy polityczne można gdzie indziej wygłaszać...
Jeszcze raz gratuluje pomysłu organizatorom:)
A ja w 2039 będę miał 50 lat... wow!
Dziś wspólnie z mężem i siostrzeńcem zastanawialiśmy się cóż, oprócz listów do naszych dzieci, (których jeszcze nie ma!) i żony siostrzeńca (przyszłej, jeszcze nie poznanej!) zakopiemy w Kapsule Czasu... Pomysły były przednie! Począwszy od telefonu komórkowego (i tak niedługo kończy mi się umowa;), na lokalnej gazecie skończywszy;)
A potem tylko czekać na 2039 rok...
Chętnie z naszymi przedszkolakami i żłobkowiczami dołączymy się do inicjatywy, jeżeli tylko wiek naszych milusińskich nie jest przeszkodą (0,6 miesięcy - 5 lat).
Już wyobrażam sobie ich minki w 2039r.
Bardzo potrzebne są takie inicjatywy w naszych czasach nie tylko integrują społeczeństwo, ale także tworzą historię.
Chętnie z naszymi przedszkolakami i żłobkowiczami dołączymy się do inicjatywy, jeżeli tylko wiek naszych milusińskich nie jest przeszkodą (0,6 miesięcy - 5 lat).
W Kapsule czasu jest miejsce na przesyłki od wszystkich i dla wszystkich. Wiek nie gra roli.
W konkursie „Wieluń w 2039 roku – Twoja wizja miasta” również mogą brać udział wszyscy. Do udziału w konkursie zapraszamy także wszystkie przedszkola z powiatu wieluńskiego.
Po dzisiejszym spotkaniu w przedszkolu już wiadomo, że w przypadku udziału przedszkolaków w konkursie najlepszym rozwiązaniem będą prace zbiorowe.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2012-10-22, 11:48
EWI 2039 napisał/a:
W Kapsule czasu jest miejsce na przesyłki od wszystkich i dla wszystkich. Wiek nie gra roli.
Oj, to jaki duży dołek trzeba będzie wykopać żeby ukryć w nim wszystko A tak na marginesie, to kapsuła już jest, czy powstanie dopiero, dostosowana do potrzeb
Osobiście też mam pomysł na własny akcent w owej kapsule czasu, ale musiałbym to chyba z kimś adekwatnym do tematu omówić
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Oj, to jaki duży dołek trzeba będzie wykopać żeby ukryć w nim wszystko :D A tak na marginesie, to kapsuła już jest, czy powstanie dopiero, dostosowana do potrzeb ;)
Osobiście też mam pomysł na własny akcent w owej kapsule czasu, ale musiałbym to chyba z kimś adekwatnym do tematu omówić
Powstanie w swoim czasie. Stworzymy taką skrzynię, jaką będzie trzeba, ale pamiętajcie, że telewizorów ani pralek nie warto zakopywać
Też myślę, że wielko-gabarytowe przedmioty odpadają. Też jestem ciekawa reakcji ludzi w 2039 roku po jej otworzeniu. Chociaż w gruncie rzeczy ta odległość w czasie jeszcze nie będzie na tyle duża... Często wracam wspomnieniami do tego co było w latach 80-tych...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum