Na czystego debiana nie mam odwagi, bo zbyt mogę zamieszać się z pakietami niezbędnymi do codziennej pracy i potem na gwałt doinstalowywać niezbędne (to jest fajne tylko wtedy,, gdy jest wolny czas
Nie rozumiem. Zależności nie rozwalisz, chyba że będziesz naprawdę uparty, a oprogramowanie brakujące to chyba na każdym systemie musisz doinstalować
Na wiekową maszynę to bym opensuse odradzał.
Fakt dawno tej dystrybucji nie używałem ale zawsze to był muł do kwadratu.
Po za tym wsparcie na forach tej dystrybucji jest raczej słabe.
Z czystym sumieniem mogę polecić debiana.
Sam używam w wersji 64 bit.
_________________ "Dziś przyszedł czas, by powiedzieć Polakom, że muszą się wyrzec swojej polskości" - J.Palikot
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-07-04, 08:50
kitor, koledze zapewne chodzi, aby podczas instalacji wrzucał full wypasiony desktop. Tylko po co mieć rzeczy, których możesz nigdy nie używać? Wszystkie aplikacje z czego większość śmieci, bo zazwyczaj każdy woli inne programy niż standardowo wrzuca instalator!
Instalowanie w debianie czegokolwiek z repo to sama przyjemność. Instalator debiana wrzuca też pełne środowiskjo graficzne jeśli mu zaznaczysz podczas instalacji.
PS. Ze świata windowsa: znam ludzi, którzy na komputerze instalowali co popadnie, byle mieć jak największą liczbe aplikacji lub z innych powódek. Ja im mowie "Instalujesz tylko to co jest ci do pracy niezbędne i czego używasz. Po co sobie robić śmietnik i trzymać coś czego nigdy nie użyjesz. Albo 10 wersji oprogramowania różnych producentów, kiedy każdy z nich robi to samo."
trochę off, bo o lapku: na obecną chwilę liveopensuse kde pokazało, że wykrywa mi modem, prośi nawet na dzień dobry o pin. Przy wyborze konfiguracji domyślnej połączenia internetowego nie nawiązuje połączeń. Skonfigurowałem zatem ręcznie i również mam problem z nawiązaniem połączenia internetowego. Myślałem, że może to wina huba, więc po podłączeniu bezpośrednio pod usb liczyłem, że coś się poprawi, nie poprawiło się. Potem zdjąłem PIN i to samo. Jest problem z nawiązaniem połączenia internetowego, ale plus dla suse za poprawne wykrycie i p&p huaweii . Sam modem łapie zasięg, bo zmieniają mi się diody. Więc sprzęt jako taki działa i jest widoczny przez system.
yampress, kitor, mi nie chodzi o full desktop, ale o niezbędne minimum, które na stacjonarce chociażby pozwoli wykorzystywać kombajn jako kombajn, a nie tylko jako drukarkę i tym podobne rzeczy. A trochę zajmie czasu, by móc znaleźć odpowiedni know-how (i wpisać odpowiednie apt-get/install??? Tak to szło?)
Pozdr.
haga.da - nie wiem co tam Debian Live ma, wystarczy postawić wszystko co ma firmware w nazwie + NetworkManager i każdy modem jakikolwiek miałem działał od ręki.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-07-05, 09:53
Cytat:
yampress@debian:~$ aptitude search firmware
p alsa-firmware-loaders - ALSA software loaders for specific hardware
p atmel-firmware - Firmware for Atmel at76c50x wireless networking chips.
p bluez-firmware - Firmware for Bluetooth devices
p dahdi-firmware-nonfree - DAHDI non-free firmware
p dns323-firmware-tools - Budowanie i przetwarzanie obrazów firmware do DNS-323
p expeyes-firmware-dev - hardware & software framework for developing science experiments
p firmware-atheros - Binary firmware for Atheros wireless cards
p firmware-b43-installer - Installer package for firmware for the b43 driver
p firmware-b43-lpphy-installer - Installer package for firmware for the b43 driver (LP-PHY version
p firmware-b43legacy-installer - Installer package for firmware for the b43legacy driver
p firmware-bnx2 - Binary firmware for Broadcom NetXtremeII
p firmware-bnx2x - Binary firmware for Broadcom NetXtreme II 10Gb
p firmware-brcm80211 - Binary firmware for Broadcom 802.11 wireless cards
p firmware-crystalhd - Crystal HD Video Decoder (firmware)
p firmware-intelwimax - Binary firmware for Intel WiMAX Connection
p firmware-ipw2x00 - Binary firmware for Intel Pro Wireless 2100, 2200 and 2915
p firmware-ivtv - Binary firmware for iTVC15-family MPEG codecs (ivtv and pvrusb2 d
p firmware-iwlwifi - Binary firmware for Intel Wireless 3945, 4965 and 5000-series car
p firmware-libertas - Binary firmware for Marvell Libertas 8xxx wireless cards
p firmware-linux - Binary firmware for various drivers in the Linux kernel (meta-pac
i A firmware-linux-free - Binary firmware for various drivers in the Linux kernel
p firmware-linux-nonfree - Binary firmware for various drivers in the Linux kernel
p firmware-myricom - Binary firmware for Myri-10G Ethernet adapters
p firmware-netxen - Binary firmware for QLogic Intelligent Ethernet (3000 and 3100 Se
p firmware-qlogic - Binary firmware for QLogic IBA7220, QLA1xxx, ISP2xxx and SP2x2
p firmware-ralink - Binary firmware for Ralink wireless cards
p firmware-realtek - Binary firmware for Realtek wired and wireless network adapters
p grub-firmware-qemu - GRUB firmware image for QEMU
p isight-firmware-tools - tools for dealing with Apple iSight firmware
p libertas-firmware - Firmware for Marvell's libertas wireless chip series (dummy packa
p linux-wlan-ng-firmware - firmware files used by the linux-wlan-ng driver
p midisport-firmware - Firmware loader for M-Audio's MidiSport devices
p prism2-usb-firmware-installer - firmware files for the prism2_usb kernel driver
p zd1211-firmware - Firmware images for the zd1211rw wireless driver
yampress@debian:~$
Wysłany: 2012-08-15, 09:00
zUoo napisał/a:
Pojechali po Gentoo, bluźniercy..
zUoo, doskonale wiesz ze nie cierpie tego distro
Kiedy wszyscy szli w gentoo ja poszedłem w freebsd i openbsd.
Czekałem tylko na twoja reakcje.
Dodam, że postprodukty redhata = centos i fedora są przereklamowane tu na obrazku, a debian niedoceniony.
Od razu widać, fanatyk czego robił ten obrazek.
ps
Używałem kiedyś slackware i nie wyglądam jak ten gość na obrazku
używam debiana i tez nie wyglądam jak ten gość na obrazku
używalem fedory/redhata/centosa i też nie wyglądam tak.
O archu i łubudubu to już nie wspominam.
Po avatarze podobieństwo do Stellman'a
Old unix guru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum