czy składałeś w ogóle jakieś wnioski o środki unijne
i czy jakieś z nich przeszły, tzn. czy klient otrzymał dotacje ??
W zeszłym okresie rozliczeniowym (2004-2006) miałem trzy, wszystkie przeszły, w tym okresie roziliczeniowym (2007-2013) mam kilka propozycji, ale czekam na uruchomienie środków.
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2007-03-01, 15:36
zainteresowanym skorzystaniem z programów pomocy polecam Łódzką Agencję Rozwoju Regionalnego http://www.larr.lodz.pl/
co prawda kawałek trzeba dojechać do Łodzi, ale w sumie to się opłaca
o samych programach pomocy można poczytać na ich stronie, wnioski do wypełnienia i wymagania co co dokumentów też tam są, a poza tym zawsze można najpierw zadzwonić...
pozdrawiami zyczę powodzenia w załatwianiu spraw!!
Oczywiście, że można skorzystać z usług LARR, ale urzednicy siedzący w tej instytucji podchodzą do sprawy na zasadzie: my ci coś powiemy a Ty radź sobie dalej sam. Ja natomiast obejmuję cały projekt. Od samego początku, aż do uzyskania dotacji.
[ Dodano: 2007-03-01, 15:46 ]
basteks napisał/a:
Ile zatem takie "napisanie' ma kosztować ??
Cenę ustalam osbiście. Kazdy projekt jest inny, więc każde wynagrodzenie jest inne. Ale najważniejsze jest, że wynagrodzenie jest płacone, po uzyskaniu dotacji!
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2007-03-01, 15:54
Pawel napisał/a:
Oczywiście, że można skorzystać z usług LARR, ale urzednicy siedzący w tej instytucji podchodzą do sprawy na zasadzie: my ci coś powiemy a Ty radź sobie dalej sam. Ja natomiast obejmuję cały projekt. Od samego początku, aż do uzyskania dotacji.
no aż tak źle nie jest...
bez kłopotu można się umówić na spotkanie, ustalić wszystko co jest potrzebne, obsługa jest miła i wyczerpująca...z tym że informacje tam udzielane są bezpłatnie
fakt, wniosek wypełnić trzeba samemu, ale z tego co wiem to znacznie ważniejszy jest dobry biznesplan - czyli mówiąc krótko pomysł na nasz biznes, bo bez tego nikłe szanse
a jakie dajesz gwarancje na uzyskanie dotacji z TWoja pomocą (chociaż procentowo szanse) ?
no aż tak źle nie jest...
bez kłopotu można się umówić na spotkanie, ustalić wszystko co jest potrzebne, obsługa jest miła i wyczerpująca...z tym że informacje tam udzielane są bezpłatnie
fakt, wniosek wypełnić trzeba samemu, ale z tego co wiem to znacznie ważniejszy jest dobry biznesplan - czyli mówiąc krótko pomysł na nasz biznes, bo bez tego nikłe szanse
a jakie dajesz gwarancje na uzyskanie dotacji z TWoja pomocą (chociaż procentowo szanse) ?
Ja daję gwarancję na piśmie, że dotacja będzie przyznan. Zgadzam się, że biznesplan jest najwazniejszy. Dlatego ja nie zajmuję się biznesplanem, poniewą to przedsiębiorca najlepeij wię, na co go stac i w którym kierunku może iść, aby się rozwinąć.
A co do gwarancji to już wcześniej pisałem na ten temat.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2007-03-01, 17:24
biznes plan to podstawa. Szczególnie wykazanie, że ma się odpowiednie doświadczenie do rozwoju biznesu. Od znajomego, który pracuje "w tej branży" wiem, iż najwięcej problemów jest z częścią finansową.
Ja patrze realnie na życie."Umiesz liczyć licz na siebie"Jak myślisz kto ma taką szanse?Trochę się tym interesowałam na rok2006.I owszem były szanse, ale kto ją dostał?Ja jako szara myszka z Wielunia hm.Proszę!Wnioski jakie trzeba wypełnic trudności mi nie sprawiają ale bolą mnie ręce od wyciągania po pieniądze .To nie jest aluzja, fajnie mówimy a jak przyjdzie co do czego to stoimy w miejscu.pozdrowionka daj znac jak będzie można działać.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wysłany: 2007-03-01, 22:09
MARGARITA napisał/a:
Ja patrze realnie na życie."Umiesz liczyć licz na siebie"Jak myślisz kto ma taką szanse?Trochę się tym interesowałam na rok2006.I owszem były szanse, ale kto ją dostał?Ja jako szara myszka z Wielunia hm.Proszę!Wnioski jakie trzeba wypełnic trudności mi nie sprawiają ale bolą mnie ręce od wyciągania po pieniądze .To nie jest aluzja, fajnie mówimy a jak przyjdzie co do czego to stoimy w miejscu.pozdrowionka daj znac jak będzie można działać.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
można zawsze zacząć z nową nadzieja starania na okres 2007-2013 - nowy okres dotacji!!
Rzeczywiście na lata 2004-2006 było mało pieniędzy do pozyskania. Oczywiście nikt nie potrafił (lub sprawiało to *wielkie problemu), bo była to nowość w Polsce. Teraz (2007-2013) jest ponad 10 razy więcej środków do pozyskania w skali roku!!
Podoba mi się optymizm, którym się cechujesz. Nie udało mi się w zeszłym roku, spróbuję teraz!!
Oby tak dalej!!
*wiele
[ Dodano: 2007-04-05, 08:23 ]
Witam
Chciałbym wszystkich poinformować, że od 2007 roku w Polsce startują nowe Programy Operacyjne. Sa to między innymi PO IiS (Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko), PO KL (Program Operacyjny Kapitał Ludzki), PO IG (Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka), PO RPW (Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej.
Wszystkie te programy mają wystartowac w 2007 roku (byłyby już dostępne, gdyby nie opozycja, która zamieszała w sejmie...).
Pozdrawiam wszystkich, życzę wesołych Świąt i jeszcze raz zachęcam do sięgania po środki z UE!
[ Dodano: 2007-05-31, 08:14 ]
Witam,
z informacji uzyskanych z MRR wynika, że najpradopodobniej za kilka mieisęcy (3-4) ruszą dotacje z UE.
[ Dodano: 2007-10-17, 09:20 ] UWAGA!!
CHCIAŁBYM WSZYSTKICH POINFORMOWAĆ O URUCHOMIENIU PROGRAMU OPERACYJNEGO KAPITAŁ LUDZKI, DOSTEPNA JEST JUŻ APLIKACJA POZWALAJĄCA NA SKŁĄDANIE WNIOSKÓW.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum